2012年8月2日 星期四

(2012.8.2) [紀律] 德波爾鐵腕,馬塔夫茲減肥作戰 De Boer nam maatregelen tegen te zware Ajacieden

在前面的文章裡,阿雅克斯(Ajax)教頭德波爾(Frank de Boer)漫談他的季前預測。現在他要談的是球員的減重,首要對象竟然是之前唱衰「阿雅克斯不是爭冠第一熱門」的楊森(Theo Janssen, 左圖)。另一方面,本來被打入冷宮的馬塔夫茲(Tim Matavz),又回到了PSV一軍,理由很簡單:他克服了自己的體重!

上季開始前,許多球員出現體脂上升的現象。今年的季前訓練,德波爾又面臨的同樣的問題。「目前這情況已經有些改善,大多數的人都知道這問題不會憑空出現,也明白如果自己有了問題但袖手旁觀,那麼球隊可以義無反顧地把你揮棄。艾碧西留(Lorenzo Ebecilio)上周五病了,可能是因為短時間內減重四公斤所致。你可以嘲笑他,但一個頂尖球員太胖是一件更無法理解的事情。」

記者:聽說楊森回來報到時明顯過重,是嗎?
德波爾:沒錯,真是無可言喻。

記者:你上季就一直在警告他們體重問題,但顯然沒有幫助。
德波爾:這(控制體重)是他們自己的責任。

記者:你可以把他們送去二軍,不是嗎?
德波爾:喔,這個嘛,我們已經約法三章了。體脂過高的傢伙必須每天早上六點四十五分給我去騎單車,這樣可以減減重。

記者:辛德勇(Siem de Jong)比楊森年輕八歲;你指定前者為隊長,該不會是因為他是敬業的好榜樣吧?
德波爾:並非如此。他當隊長是因為他是大伙很好的練習對象。而且,他還認為他可以和教練團好好溝通。擔任隊長最重要的事情,就是必須跟我們(教練團)的看法一致。辛德勇在對手轉守為攻時,沉著以對;而且我們交代的事情,常常只需講一半他就懂了。

記者:你的陣容少了歐伊爾(André Ooijer)、費同亨(Jan Vertonghen)和佛胡芬(Jeroen Verhoeven),會不會有點安靜?
德波爾:的確對我有點打擊,他們都是團隊氣氛的重要依靠。因為這樣,我才更不希望楊森也離開。去年我們有陣子情況更嚴重,所有事情都卡在一起,球隊階級分明,達利‧布林德(Daley Blind)開始鑽牛角尖。那個時候,辛德勇很努力地在化解這些危機。而阿尼塔(Vurnon Anita)其實還沒學會尊重球隊裡的其他年輕小夥子,這點他必須有所長進。正有此故,我才會鼓勵歐伊爾再多留一年;他雖然上場時間不多,但在團隊裡他可是非常重要的。

                 (2012.7.11)辛德勇成為阿雅克斯隊長


體重作戰外一章

過去這幾天,馬塔夫茲減了3.5公斤的體重。這名斯洛伐克前鋒受了教練阿佛卡的懲罰,沒隨隊帶他去希臘和德國踢球,他必須自行苦練。減重後的他,自然也輕易地回到一軍。

馬塔夫茲(上圖)減重成功+回歸一軍,笑得超燦爛!
「他保持狀態對我們來說很重要。」阿佛卡說。「他可是現在荷甲裡面最好的前鋒之一,但儘管如此還是要遵守家規。我可是嚴守這點的。你過的是職業球員的生活!」

儘管如此,馬塔夫茲不會被阿佛卡拿來當榜樣。「這是個案。我並不喜歡我當時看到的那個樣子。這樣的紀律是可以殺雞儆猴,但並不是用來鼓勵大家的。」



Frank de Boer gaat in een uitgebreid interview in het magazine van NUsport in op de fitheid van zijn selectie. 

Vorig seizoen waren er meerdere spelers met een te hoog vetpercentage. Aan de start van de voorbereiding constateerde De Boer hetzelfde probleem.

“Het is wel wat verbeterd. Er is meer besef dat het niet allemaal vanzelf komt. En dat deze club je ook kan wegsturen als je er niet alles aan doet. Lorenzo Ebecilio was afgelopen vrijdag ziek, waarschijnlijk omdat hij in korte tijd vier kilo is afgevallen. Daar kun je om lachen, maar eigenlijk is het te gek voor woorden dat een topsporter te dik is.”

Theo Janssen meldde zich ook weer doodleuk te dik.
“Ja, dat is ook eigenlijk te gek voor woorden.”

En je hebt vorig seizoen al zó vaak gewaarschuwd. Dat helpt dan kennelijk niet.
“Het is hun eigen verantwoordelijkheid.”

Je kunt ze ook even naar de beloften sturen, toch?
“Och, wij hebben wel onze maatregelen genomen. Jongens met een te hoog vetpercentage moesten er elke ochtend om kwart voor zeven uit om te gaan fietsen zodat ze die overtollige kilo’s kwijtraakten.”

Heb je Siem de Jong, die liefst acht jaar jonger is dan Janssen, aanvoerder gemaakt omdat hij wél een voorbeeldige prof is?
“Nee, niet daarom, maar omdat hij een goede sparringpartner is. Siem zit al op een denkniveau dat hij kan meepraten met de technische staf."
"Dat vind ik belangrijk voor een aanvoerder, dat-ie hetzelfde denkt als wij. Hij raakt niet in paniek als een tegenstander iets omzet, heeft aan een half woord genoeg. Siem heeft alle kwaliteiten om een goede aanvoerder te worden.”

Is het stiller aan tafel zonder André Ooijer, Jan Vertonghen en Jeroen Verhoeven?
“Dat is een flinke hap ervaring, het waren sfeermakers. Daarom wil ik Theo Janssen ook niet kwijt. Een jaar geleden waren we verder, toen stond alles al vast, was de hiërarchie duidelijk. Daley Blind duikt een beetje in dat gat. Siem is ermee bezig."

"Vurnon Anita moet zich daarin meer laten gelden. Ze hebben nog niet het aanzien van die jongens, dat moet groeien. Daarom heb ik er ook voor gepleit dat André nog een jaar bleef. Ondanks dat hij weinig speelde, was hij superbelangrijk in de groep.”

en...

Tim Matavz is de afgelopen dagen 3,5 kilo afgevallen. De Sloveense spits moest van Dick
Advocaat extra trainingsarbeid leveren en ging niet mee naar Griekenland en Duitsland. Inmiddels behoort hij weer bij de eerste selectie.

'Het was duidelijk nodig', zegt de PSV-coach in AD Sportwereld. 'Tim is op de goede weg. Hij is één van de beste spitsen in Nederland, maar moet zich als ieder ander aan de huisregels houden. Daar ben ik altijd scherp op. Je moet leven als een prof.'

Matavz is door Advocaat niet gebruikt als voorbeeld. 'Dit is een individueel geval. Wat ik zag, beviel me niet. Zo'n maatregel kan altijd een uitwerking naar de groep hebben, maar zo was 't niet bedoeld.'

沒有留言:

張貼留言