2012年7月20日 星期五

(2012.7.20) [教練] 德波爾:同志較不靈活(Frank de Boer: Homo's zijn a-sportief)



阿雅克斯教練德波爾(上圖)認為,同志族群較不靈活,運動能力較差。德波爾是在電視系列節目BNN的訪問裡做出這段發言。


「如果你仔細觀察同志,我想,他們多少有點......不夠靈活。大多數同志給我的感覺是這樣。他們的運動能力表現,常讓你一下就注意到他們是同志。也許這就是原因吧。」記者Tim Hofman在節目中問德波爾為何職業足球裡同志這麼少見,後者的回答。

阿雅克斯要求禁播

BNN打算在八月四號剝出這段訪談,這一系列的節目喚作「同志足球聚樂部(FC Gay)」。下面的影片即是宣傳影片的片段。阿雅克斯對這段影片非常不悅,認為Hofman從德波爾口中硬是套到自己想要的話。根據另一家荷蘭媒體Veronica Magazine,阿雅克斯根據這點要求禁播這段宣傳片。

一位阿雅克斯的發言人表示,德波爾的發言多少有點「說溜嘴」。但他也承認這是德波爾的個人發言。「這影片未經阿雅克斯同意就逕行拍攝。」

道歉

荷蘭同志組織COC則立即要求德波爾道歉。「他等於釋出一個訊息:足球不歡迎同志。」這個同志權益組織對荷蘭總新聞社(ANP)說。

「這聽起來像是同志手腳都很不靈活,如果真的如此,頂多是體操類的運動比較不靈活而已。他(德波爾)證明了自己有偏見。我們要求他對此道歉,並希望他下次發言前先三思。」COC如此回應德波爾的發言。

「茶壺裡的風暴」

德波爾雙胞胎弟弟羅納德‧德波爾(Ronald de Boer)在推特上說,他自己不擔心。「我不知道實際情況,但我哥完全沒有冒犯同志,他也不是想傷害誰。」

德波爾立即道歉

失言風波一傳開,德波爾道歉了。他很訝異自己的發言引發了如此大的爭議。「足球是給任何人玩的運動,當然也包括同志。」他在推特上說。「我為這場風波感到後悔。我無意傷害任何人,而且我的發言被斷章取義。」


記者:我們正在製作一個關於同志和足球的節目。(We maken een progamma over homo-sekesualiteit en voetbal.)

德波爾:嗯。(Ja.)

記者:對啊,我們在想...... 你知道,二十個男人裡面就有一個同志,但荷甲裡根本一個都找不到。為甚麼會這樣?(En nou, vroegen wij ons af... dat...weet je, d'r zijn een van twintig mannen homo, maar in de Eredivisie zien we d'r eigenlijk nul. Hoe kan dat?)

德波爾:是啊,這個嘛,我估計,如果你觀察同志,我認為,你會發現他們多少有點不靈活。一般而言,他們的運動能力表現,容易讓他們受到注意,我覺得。我想這就是原因吧。(Nou ja, volgens mij, tenminste, als ik het zo een beetje inschat, als je de homo bekijkt, denk ik, die is wat minder...a-sportief, meestal denk ik, als je zegt. De motoriek, normaal gesproken, dat valt toch meestal wel op bij homo's, denk ik. Ik denk dat misschien is dat het.)

【筆者認為,德波爾這段影片的發言顯得很沒自信,不斷使用「我覺得、我認為、我想」,連「我估計」都出來了──原文真的是預估的意思──,此外還使用疑似十分口語的「雙重否定」(英文為double negation,即一個否定句型使用兩次否定詞,訪談裡的minder a-sportief即是)。阿雅克斯球團的擔憂可能不無道理,德波爾可能被要求重錄多次;不過筆者也很快就想到解套辦法,那就是回答「可能有同志球員還沒出櫃」嘛......至於同志運動能力究竟如何,還要請高人指點了。】

相關文章:(2012.7.24)阿雅克斯婉拒同志遊船

Volgens Ajax-trainer Frank de Boer zijn homo's niet sportief en ontbreekt het hen aan motoriek. De Boer doet deze uitlatingen in een interview met BNN.

'Als je de homo bekijkt, denk ik, die is wat minder...a-sportief, meestal denk ik. De motoriek, normaal gesproken, dat valt toch meestal wel op bij homo's. Misschien is dat het', aldus De Boer in antwoord op de vraag van verslaggever Tim Hofman die wil weten waarom er zo weinig homo's in het profvoetbal te vinden zijn.

Ajax eist verbod
Omroep BNN maakt 4 augustus op televisie een thema-avond onder de naam FC Gay. Het onderstaande filmpje dient als promo voor het programma. Ajax is echter niet blij met het fragment. Hofman zou De Boer de woorden in de mond hebben gelegd en volgens Veronica Magazine verbiedt de club om die reden de promo uit te zenden.

Een woordvoerder van Ajax meldt verder dat de uitspraak van De Boer 'wat onhandig is', maar verder een zaak van de trainer zelf is. 'Het filmpje is niet eens bij Ajax opgenomen.'

Excuses
Het COC eist dat De Boer zijn excuses aanbiedt. 'Hij geeft een signaal af dat homo's niet welkom zijn in het voetbal', aldus een woordvoerder van de homobelangenorganisatie tegenover het ANP.

'Het lijkt nu alsof homoseksuelen niet sportief zijn, en als ze dat wel zijn, alleen aan turnen of zo doen. Hij bevestigt het stereotype. We eisen excuses en hopen dat hij hier nog eens over nadenkt', reageert het COC.

'Strom in glas water'
Franks broer Ronald laat op Twitter weten dat er wat hem betreft weinig aan de hand is. 'Weet niet wat er precies aan de hand is, maar mijn broer heeft niks tegen homo's en is helemaal geen type om mensen te kwetsen #Storminglaswater', aldus Ronald.
De Boer: Voetbal is ook van homo's
AMSTERDAM -  Ajax-trainer Frank de Boer is geschrokken van de ophef die is ontstaan over zijn uitspraken over homoseksuele voetballers. "Voetbal is van iedereen, ook van homo's", laat De Boer via twitter weten. "Ik betreur de ophef. Heb niemand willen kwetsen. Uitspraak is uit zijn verband gerukt."

沒有留言:

張貼留言